BUBUR LAMBUK CIK JAH
Bahan A:
Air secukupnya untuk memasak bubur
Bahan B: Blend halus
1 labu bawang besar…bawang merah pun boleh
3 batang serai dihiris halus
3 keping hirisan halia
Bahan C:
1 sudu kecil serbuk lada hitam
4 sudu besar kerisik
1 cawan santan + 5 cawan air
Sedikit ‘maggi secukup rasa’
Bahan D:
1 kg lala/lokan mentah
Daun midin
Daun kadok
Daun pucuk manis
Daun kesom (kalau suka)
Cara2 membuatnya :
1. Masak nasi sehingga menjadi bubur. Nak tahu masak macam mana? Tips mak aku senang saja, bila kita dah nampak beras tu macam dah ‘pecah perut’nya, kira dah masaklah tu…hihihihi…istilah mak akulah…
Dah sudah, ketepikan dulu.
2. Kalau nak sedap lagi nasi direbus bersama dengan tulang rusuk lembu, bukan tulang rusuk suamimu ye cik pah…atau mana2 bahagian, asalkan tulang lembu dan of course kena ada juga la dagingnya, takkan tulang semata….
3. Isi ikan dicarik2kan agar sedikit halus.
4. Lala/lokan : tuangkan air panas yang kalau boleh, air yang sedang menggelagak ke atasnya supaya senang dikopek kulitnya…lalu diambil isinya sahaja ye cik pah…
5. Sayuran pula dibersihkan dan dipetik2 aje, kecil2
6. Bubur nasi tadi diletakkan atas api semula dan masukkan semua bahan (B dan C) serta digaul hingga rata. Bila dah mengelegak, masukkan semua bahan D.
7. So, Bubur Lambuk Cik Jah semudah A,B,C,dan D sahaja….selamat mencuba…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan