Nasi Kerabu Kuning :
Bahan utama :
Nasi kuning
Sambal kelapa
Budu
Sambal lada
Serbuk lada hitam
Ulam2 yang dipotong halus
Additional :
Keropok
Ikan celup tepung
Ayam goreng
A. Cara2 membuat nasi kerabu kuning :
1. Beras dibersihkan. Masukkan air secukupnya. Masukkan kunyit serbuk sebagai pewarna. Jangan lupa pewangi nasi : daun pandan (2-3 helai) daun limau purut (2-3 helai) dan nak lagi sedap masukkan 2-3 pelepah daun serai. Masaklah seperti biasa.
Kelapa parut sangai dan bahan yang ditumbuk |
B. Sambal Kelapa (Sambal Nyiur)
Bahan :
1 mangkuk kelapa parut
5 ulas bawang merah- potong kecil supaya senang suami awak nak tumbuk nanti
4 batang serai - serai dipotong halus2 agar senang hancur.
4-5 hirisan halia
Bawang merah, halia dan serai |
1 sudu makan garam (aku guna garam halagel rasanya kurang masin sikit...jadi agak2 ajelah, kalau macam kurang masin boleh tambah)
3-4 ekor ikan selayang atau ikan mata besar- dipanggang atau direbus dengan sedikit air, dah sejuk asingkan isi ikan.
Cara2 membuat :
Ikan selayang yang dah direbus |
Sambal kelapa yang dah siap digaul sebati dengan bahan tumbuk dan isi ikan.... |
3. Resepi ini versi mak aku. Mak aku kata ini resepi nasi kerabu pemalas. Kalau rasa macam korang nak asingkan ikan dan kelapa pun boleh. Ikan yang dah siap diasingkan isinya tu hendaklah di hancurkan dengan tangan aje. Lepas tu digoreng tanpa minyak atau disangai atas api perlahan. kacau selalu sehingga isi agak kering dan tak melekat di kuali. Dan yang ni nasi kerabu orang yang rajin. Huhuhuhuhu....
Budu, sambal lada dan serbuk lada hitam |
C. Budu
Bahan :
1/2 cawan budu
1/4 cawan sedikit air asam jawa
Ulam-ulam yang dah dipotong halus : timun, bunga kantan, bawang merah, kubis dan limau nipis |
1 batang serai diketuk
1 keping gula melaka (kecil)
Cara2 membuatnya : semua bahan dicampur dan dimasakkan di atas api sederhana. Dimasak sehingga pekat.
D. Sambal Lada : Cili, garam, gula, dan cuka semua bahan diblend hingga hancur
Cara2 Menghidang Nasi Kerabu Kuning :
Masukkan sedikit nasi dalam pinggan. Letakkan sambal kelapa kat atasnya, budu, serbuk lada hitam, sambal lada, ulaman dan perahkan asam limau nipis. Lepas tu gaul sebati dan rata2 semuanya sekali. Barulah boleh dimakan. Yummmm.....yummmm
Ok...semua bahan utama sudah siap. Yang paling penting, yang menentukan kesedapan nasi kerabu ini terletak pada sambal kelapanya dan juga budu. Rasa2 aku dah complete kut resepinya tu. Cuma kuantiti bahan2nya tu tidak exactly sangat, aku estimate aje. Sebab kebolehan aku hanyalah pakai campak aje....
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan