I made this widget at MyFlashFetish.com.

Pengikut

Jumaat, 11 Januari 2013

Mee Rebus Cik Jah

Dah beberapa hari, dok teringin nak makan mee rebus...Hummm...hari ni baru tercapai cita2..Memang sedap sangat2.  Berbalaoilah membuatnya dan memakannya....


Bahan2:
1 kg mee - dicelur
1/2 kg daging (lagi sedap kalau dapat tulang rusuk)
1/2 kg udang besar
1/2 kg keledek (yang kuning lagi sedap, sebab ia agak manis)-direbus dan dilecek halus
1 cawan kacang dal dibasuh, tos dan direndam-direbus dan diblend halus bersama2 dengan air rebusannya. 
1/2 cawan cili kisar- boleh digunakan cili kering atau cili fresh...hehehehe.. kalau nak pedas pakai cili padi...terangkat mak mentua cik pah
garam dan gula secukup rasa 
Air secukupnya.

Bahan penumis :
2 biji bawang besar (sederhana besarnya)
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Semua bahan diatas diblend bersama2....
2 batang serai - diketuk
minyak masak secukupnya

Garnish:
Telur rebus
tauhu goreng dan dipotong dadu
sawi dan tauge dicelur
cili hijau dan merah dipotong
bawang goreng
limau kasturi
daun sup dan bawang
keropok sayur

Cara2:
1. Stok udang : udang dikupas kulitnya, direbus sekejap.  Keluarkan udang tersebut....Manakala kulit dan kepalanya dibersihkan kemudian direbus sekejap (dengan air rebusan udang tadi) kemudian diblend kasar bersama dengan air rebusan.  Lepas tu ditapis..so jadilah stok udang kita.
2. Stok daging : Daging / tulang rusuk tadi dibersihkan dan direbus bersama dengan sedikit garam dan sedikit bahan yang diblend...agak2 dalam 15 - 30 minit (kalau tulang rusuk, lebihkan masa supaya daging dan tulang tu senang nak diceraikan) ...kemudian keluarkan daging tadi dan dipotong nipis2... 
3.  Tumis : Tumis bahan2 yang diblend bersama dengan serai sehingga naik bau....kemudian masukkan cili kisar..masak sehingga cili tadi betul2 masak kemudian masukkan garam. Kacau lagi hingga betul2 masak dan hilang bau cilinya.
4.  Kemudian masukkan stock udang dan daging, keledek dan kacang dhal.  Masukkan juga udang rebus tadi serta daging yang dah dipotong nipis2.  Masaklah dengan api perlahan.  Tambah air mengikut kesesuaian. Perasakan dengan garam dan gula....aku suka lebih sikit manisnya...

Ok...selamat mencuba..kalau sedap komenlah sikit...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


klik...