I made this widget at MyFlashFetish.com.

Pengikut

Isnin, 21 November 2011

Asam Pedas Terubuk Goreng

Asam pedas terubuk goreng

  Aku nih tak berapa pandai masak. Kalau setakat nak bagi suami tambah nasih dua tiga pinggan tu bolehlah...Huhuhuhu....cikjah, cikjah...memang suamimu bertambah dua tiga pinggan, sebab aku tahu suami engkau tu bukan jenis yang cerewet...huhuhuhu...agak2lah cik jah oiiii....


Haah...betul tu cik pah, suami aku ni bukan yang jenis cerewet pasal makan, apa aje yang aku masak, semuanya sedap aje...makan nasi dengan budu dan celur pucuk 'beko' pun orait aje....senang nak jaga....hahahaha....


Tapi cik pah, banyak2 menu masakan aku, asam pedas nihlah yang paling aku suka, laki akupun suka....siap diratahnya ikan terubuk tu...walaupun banyak bebenor tulang temulangnya, silap2 boleh tercekik. Bila teringat aje,meleleh air liurku...Yang pastinya, setiap kali bulan puasa, asam pedas ikan terubuk goreng  ni memang tak pernah miss daripada menu wajib aku.
Cuba engkau bagi resepinya, bunyi macam menarik aje....teringin gak nak cuba..

Oklah cik pah, bahan2nya :
(minta maaflah cik pah, aku ni tak berapa pandai nak bagi resepi yang tepat....aku pakai campak aje...kalau rasa macam terkurang atau terlebih, pandai2 engkaulah cik pah...)

Terubuk 'bogel' yang telah siap digoreng...
1 ekor ikan terubuk, disiang dan 'bogelkan' daripada sisiknya, lepas tu diperap sekejap (sekejap aje tau) dengan garam kunyit

Bahan A:
5 ulas bawang merah (aku selalu nak cepat...so gunakan 1 labu bawang besar)
bunga kantan, bendi, daun kesum
3 tangkai cili kering (kalau suka pedas tambahkan cilinya.  Aku lebih suka guna cili merah yang fresh, jadi tak berapa nak merah kuahnya)


lengkuas - agak 2 dalam 4-5 hirisan 


kunyit segar - agak2 dalam 2-3 hirisan  kalau kunyit serbuk - agak2 dalam 1 sudu kecil kot!

Bahan B:
Sedikit air
sedikit minyak untuk menumis
asam keping - 3-4 keping, agak2lah....kalau suka boleh tambah belimbing buluh 
garam secukup rasa
serbuk perasa - kalau suka, aku selalu gunakan maggi secukup rasa


apa lagi ye....
hah! lupa aku...sedikit daun kesum dan 2 batang bunga kantan (belah empat)
Sayuran yang sesuai : Bendi (kalau panjang potong 2) dan tomato (belah empat)
Rasa2nya dah cukup kot bahannya...

Cara nak memasak :
1.  Ikan terubuk digoreng hingga masak, berhati2 ye, kadang2 ikan terubuk yang dah 'bogel' ni agak sukar masa kita nak balikkan, nanti terkopek isinya...so, bagi dia garing sikit supaya senang kita nak balik2kan, tapi jangan sampai hangus pulak. Ketepikan
masak asam pedas dalam belanga tanah liat....baru ada ummph!
2.  Semua bahan A diblend . Tumis bahan2 tersebut hingga naik bau. Masukkan air, banyak mana? Kalau banyak sangat, cairlah kuahnya, kalau sikit, pekatlah pulak...agak2 ajelah cik pah..aku pakai campak aje...






3.  Masukkan asam keping, kenapa letak asam dulu? Saje nak bagi kuah tu terasa masamnya. Biarkan mengelegak, then masukkan ikan, garam, serbuk perasa, dan sayur2 - bendi dan bunga kantan,biarkan sekejap barulah dimasukkan tomato dan daun kesum.


4.  Apalgi, boleh dihidangkan dan dimakan.....





Tiada ulasan:

Catat Ulasan


klik...