![]() |
Asam pedas terubuk goreng |
Aku nih tak berapa pandai masak. Kalau setakat nak bagi suami tambah nasih dua tiga pinggan tu bolehlah...Huhuhuhu....cikjah, cikjah...memang suamimu bertambah dua tiga pinggan, sebab aku tahu suami engkau tu bukan jenis yang cerewet...huhuhuhu...agak2lah cik jah oiiii....
Haah...betul tu cik pah, suami aku ni bukan yang jenis cerewet pasal makan, apa aje yang aku masak, semuanya sedap aje...makan nasi dengan budu dan celur pucuk 'beko' pun orait aje....senang nak jaga....hahahaha....
Tapi cik pah, banyak2 menu masakan aku, asam pedas nihlah yang paling aku suka, laki akupun suka....siap diratahnya ikan terubuk tu...walaupun banyak bebenor tulang temulangnya, silap2 boleh tercekik. Bila teringat aje,meleleh air liurku...Yang pastinya, setiap kali bulan puasa, asam pedas ikan terubuk goreng ni memang tak pernah miss daripada menu wajib aku.
Cuba engkau bagi resepinya, bunyi macam menarik aje....teringin gak nak cuba..
Oklah cik pah, bahan2nya :
(minta maaflah cik pah, aku ni tak berapa pandai nak bagi resepi yang tepat....aku pakai campak aje...kalau rasa macam terkurang atau terlebih, pandai2 engkaulah cik pah...)
![]() |
Terubuk 'bogel' yang telah siap digoreng... |
Bahan A:
5 ulas bawang merah (aku selalu nak cepat...so gunakan 1 labu bawang besar)
![]() |
bunga kantan, bendi, daun kesum |
lengkuas - agak 2 dalam 4-5 hirisan
kunyit segar - agak2 dalam 2-3 hirisan kalau kunyit serbuk - agak2 dalam 1 sudu kecil kot!
Bahan B:
Sedikit air
sedikit minyak untuk menumis
asam keping - 3-4 keping, agak2lah....kalau suka boleh tambah belimbing buluh
garam secukup rasa
serbuk perasa - kalau suka, aku selalu gunakan maggi secukup rasa
apa lagi ye....
hah! lupa aku...sedikit daun kesum dan 2 batang bunga kantan (belah empat)
Sayuran yang sesuai : Bendi (kalau panjang potong 2) dan tomato (belah empat)
Rasa2nya dah cukup kot bahannya...
Cara nak memasak :
1. Ikan terubuk digoreng hingga masak, berhati2 ye, kadang2 ikan terubuk yang dah 'bogel' ni agak sukar masa kita nak balikkan, nanti terkopek isinya...so, bagi dia garing sikit supaya senang kita nak balik2kan, tapi jangan sampai hangus pulak. Ketepikan
![]() |
masak asam pedas dalam belanga tanah liat....baru ada ummph! |

4. Apalgi, boleh dihidangkan dan dimakan.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan