 |
Ubi kayu rebus... |
Hummmm...hari ni aku dan family bersarapan ala kampong, tradisional gitu. Menu pagi ni : tonyyoh ubi kayu, ubi kayu rebus, pulut pagi dimakan bersama dengan ikan kukus yang digoreng dan kelapa parut. Ummmm... yummy. Nak lagi real...pinggan pun gunakan design lama dan klasik...
Lagi syok, sebab sekarang dah masuk musim tengkujuh, hujan aje memanjang. Dalam media pun dah laporkan di sana sini dah berlaku banjir, ada yang dah kena pindah. Bersabarlah ye...itulah ujian Allah, untuk meningkatkan level keimanan dan kesabaran kita. No pain, no iman. Huhuhuhu...pandai2lah engkau cikjah oiiii...
 |
Pekena pula dengan kopi panas kaw... |
Oklah cik pah hari ni aku nak kongsi resepi makanan tradisional, kawan aku...namanya kak nik yang pass kat aku resepi ni. Namanya memang klasik sangat2....Kuih Tonyyoh(ada tasydid kat huruf 'y'....baru ada ummphhh) Ubi Kayu. Resepi yang sangat simple...
Kuih Tonyyoh Ubi Kayu
 |
Ubi kayu yang disagat sedia untuk dikukus |
Bahan2 :
 |
Gula melaka yang diricih halus |
2 ketul ubi kayu.....dipotong 2 dan dibuang kulit ye cik pah
1 1/2 keping gula melaka, kalau yang guna ketul tu....pandai2 ajelah estimatenya - diricih halus2
Cara :
 |
Kuih Tonyyoh Ubi kayu |
1. Ubi kayu disagat kasar atau boleh jugak diricih halus. Kemudian dikukus, agak2 dalam 15-20 minit (atau dah cukup masak..try dululah) Angkat dan masukkan gula melaka yang dah diricih halus. Kemudian gaul sebati. Kalau gula melakanya tak berapa nak cair, bolehlah kukus semula dalam 5 minit.
 |
Kelapa parut putih |
 |
suamiku: gabungjalin semuanya sekali...hihihihi.. |
2. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang dah dicampurkan dengan sedikit garam. Kak nik kata, kalau nak sedap lagi, gunakan kelapa muda. Kelapa putih : kelapa diparut tanpa kulit arinya.
Cara nak masak pulut pagi:
1. Beras pulut dibersihkan dan ditoskan. Masukkan ke dalam rice cooker. Masukkan air sama aras dengan beras pulut.
 |
Pulut Pagi.... |
2. Bila dah masak (keep warm) masukkan 1/2 cawan air bersih. Bukan masuk sekaligus cik pah oiiii.... masukkan sikit2 dan digaul rata. Lepas tu masukkan lagi dan digaul rata. Buatlah sehingga agak2 pulut tadi dah nampak masak. Kemudian 'on' (cook) rice cooker tadi dan tunggu sehingga 'keep warm'. Nak tahu betul2 masak, bila dibuka penutup periuk, kita nampak asap berkepul2 naik...hah...masak dah tu...
 |
Anak daraku suka makan pulut dengan ikan kukus goreng aje... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan